KORRE: Mona Lindh, 72 år.
SYSSELSÄTTNING: Aktiv pensionär och kompassenkorre på Kuba, Mallorca, Australien, Singapore, Ryssland, Spanien och i Georgien.
FAMILJ: Två barn med familjer.

Hej, en hälsning från Georgien. Landar i Tbilisi tidig morgon och efter någon timmes vila ger vi oss ut på sightseeing i denna vackra stad. Våra två guider, en svensk och en georgiansk, visar sig vara otroligt kunniga om landets historia. Staden ses som en oas där många olika kulturer, religioner kan samsas. Vi besöker förstås många gamla borgar, ”kyrkor” och de statyer på personer som varit med att grundlägga staden och landet. Vi besöker vindistriktet, Georgien är ju vinets vagga. Man började skörda vin för 8 000 år sedan. Tidigare har vinet exporterats mest mot Ryssland men nu breder det ut sig över övriga världen. Vi fick se tillverkning på gammalt vis med vinet i lerkrukor nedsänkta i marken. Vinet pumpades sedan upp. Vi provade förstås olika sorter. Goda.

Vi besökte Signagi, en högt belägen plats som bildats som skydd under mongolernas härjningar. Georgien är ett av världens äldsta kristna länder. Dzjvarikyrkan i Mtscheta är UNESCO-skyddad. Ligger vackert belägen på en höjd över staden.
Borjomi är en stor nationalpark där det finns hälsobringande vatten, det må vara hälsobringande, smakar gott gör det inte. Vi besöker grottstaden Varzia, grottorna ligger högt belägna på klippvägg. I dag är det bara munkar som bor där under en tid av året. Vattenförsörjning och kokgropar väl genomtänkta. På 1300-talet fanns det ca 3 000 grottor, nu ca 600. Ett besök på Stalinmuseet i Gori blir det. Stalin föddes där. Lite kontroversiellt men Goriborna är nöjda med sitt museum. Ett ytterligare grottbesök i Uplistsikhe blir det. Lite annorlunda än det förra men också beläget på klippor. Var som en liten stad på mongoltiden.

De avslutande dagarna åker vi upp i Kaukasusbergen. Vi är uppe på 2 395 m över havet och naturen är oändligt vacker. Man känner verkligen sin litenhet. Tillbaka till Tbilisi med avslutande middag till georgianska folksånger framförda av fem herrar med fantastiska röster i olika stämmor. Polyfoni. Långvarig tradition med sång till middagen. Härliga dagar i sommarklimat i detta naturvackra land tar vi med oss hem.

Fakta Georgien

Georgien är en republik i Östeuropa. Georgien utropade sin självständighet från Sovjetunionen den 9 april 1991 och är medlemsland i Förenta nationerna (sedan 1992) och Europarådet (sedan 1999) och arbetar för närvarande för att bli fullvärdig medlem i militäralliansen Nato.
Georgien gränsar i väst till Svarta havet, i norr och nordost till Ryssland, i söder till Turkiet och Armenien, och i sydöst till Azerbajdzjan. Huvudstad är Tbilisi. I Georgien finns två utbrytarrepubliker: Abchazien och Sydossetien. Georgien anser att de två områdena är ockuperade av Ryssland.

Huvudstad: Tbilisi. Officiellt språk: georgiska.
Befolkning: Ca. 3,7 miljoner på en yta av 69 700 km².