KORRE: Ingrid Talu, 69 år.
SYSSELSÄTTNING: Hälsointresserad lärare och Kompassenkorre i Förenade Arabemiraten.
FAMILJ: Mannen Torbjörn Johansson.

Orsakompassen var under våren på besök i Abu Dahbi. Tillsammans med min man Torbjörn deltog jag på världskonferensen ”Tobacco or Health.”

Abu Dhabi är en stor stad i ett ökenlandskap nära havet, med höga hus och ännu fler höga hus och en del vackra bilar. 20 % av befolkningen är inhemska, resten gästarbetare. Gästarbetare bor i tusental i stora bostadsområden under spartanska förhållande.
De får resa hem en månad varje år eller två månader vartannat år. Mycket få har sina familjer med sig. Man träffade gästarbetarna i alla serviceyrken. Taxichaufförerna var bra berättare.

Eftersom oljan kommer att tryta framöver så satsar man nu på solenergiriteknik ute i öknen, där man nu bygger ut den redan världskända teknikfakulteten till ett komplett universitet. Min känsla i denna artificiella miljö var ”skönt att fäbodar finns”.

Fakta Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten är ett land som ligger i den sydöstra änden av den arabiska halvön vid Persiska viken, som gränsar till Oman i öster och Saudiarabien i söder, samt delar sjögränser med Qatar och Iran. Landet etablerades den 2 december 1971 och är en federation bestående av sju emirat (motsvarande furstendömen). Varje emirat styrs av en ärftlig härskare som tillsammans bildar det federala högsta rådet, det högsta lagstiftande och verkställande organet i landet. En av härskarna väljs till president i Förenade Arabemiraten. De ingående emiraten är Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn.

Huvudstad: Abu Dahbi. Officiellt språk: Arabiska. Befolkning: Ca. 5,6 miljoner på en yta av 83 600 km².