KORRE: Tina Emet, 43 år.
SYSSELSÄTTNING: Psykolog och Kompassenkorre i Finland.

Det här kan ju tyckas vara en varumärkesplacering, men i somras åkte jag till Finland, till Emet. Det är min pappas hemställe och det var dags att visa upp barnen för släkten. Emet ligger i Österbotten, ett landskap i västra Finland där lika många av invånarna är svenskspråkiga som finskspråkiga. I Emet metade vi i Emetsjön, badade vedeldad bastu och metade lite till. En riktig idyll.

Därefter bar det av till Helsingfors, det var på tiden att se den finska huvudstaden. Vi hyrde cyklar och trampade runt sevärdigheterna. Jag är särskilt förtjust i arkitektur och kan konstatera att Helsingfors är rätt likt Stockholm på sina ställen, samtidigt som det finns en del tjusiga ryska spår i staden. Alvar Alto har bidragit med flera vackra byggnader, bl.a. Finlandiahuset. Hotellet vi bodde på hette Torni och var verkligen i jugendstil.

En dag var vi ut till Sveaborg, en rätt så historisk plats för Finland och Sverige. En av världens största sjöfästningar faktiskt. Den har besuttits av såväl svenskar, finnar och ryssar och är numer på Unescos världsarvslista och en populär turistattraktion.
Helsingfors ligger direkt vid vattnet och staden kantas av en lååång strandpromenad med utsikt över Östersjön. Mäktig känsla att promenera där.

Fakta finland

Finland är en republik i norra Europa. Finland har landgränser till Norge, Sverige, Ryssland och i söder havsgräns mot Estland. Mellan Finland och Estland ligger Finska viken. Finland är officiellt tvåspråkigt, med finska och svenska som nationalspråk.

Huvudstad: Helsingfors. 
Officiellt språk: Finska och svenska. 
Befolkning: Ca. 5,5 miljoner på en yta av 338 145 km².