Eva Nordfjell

ÅLDER: 57 år. SYSSELSÄTTNING: Jobbar som biträdande rektor på Skattunge Friskola och på Apoteket i Orsa.
FAMILJ: Dottern Cleis, hennes man Fassika och barnbarnet Noah.

FRÅGA ETT. VEM ÄR EVA?
Jag växte upp i Etiopien som missionärsbarn, där bodde jag i åtta år. Vid 13 års ålder flyttade jag till Mellansverige och senare vidare till Skåne. 1993 flyttade jag till Skattungbyn för att gå Skattungekursen. Efter kursen flyttade jag tillbaka till Skåne för att läsa på Masterprogrammet i folkhälsovetenskap. När utbildningen var klar gick flyttlasset tillbaka till Etiopien som blev min utgångspunkt i arbetet för Sida, Rädda barnen och Svenska Kyrkan. Jag bodde och arbetade bland annat i Tanzania, Kenya och Zambia. Det var mycket resande i mitt jobb som biståndsarbetare. Jag hjälpte människor, främst barn, som blivit smittade under HIV/aidsepidemin. Jag reste runt i hela Afrika och Asien. Jag jobbade i Afrika i elva år innan jag blev trött på att resa – till slut visste jag knappt vilket plan jag satt på. 🙂 2014 gick flyttlasset tillbaka till Skattungbyn, jag tycker att det är mest likt Afrika: sociala människor och lätt att få kontakter. Jag fick då jobb som integrationschef i Orsa kommun och var med och öppnade boenden för de ensamkommande. 2015 köpte jag Ollargården här i byn och har sedan dess renoverat den.

FRÅGA TVÅ. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tror att man uppfattar mig som initiativrik och bra på att organisera. Även engagerad och att jag får saker gjorda.

FRÅGA TRE. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag har sjungit för Etiopiens fd. kejsare Haile Selassie. Han hade en minnesgudstjänst för Gustaf VI Adolf i Etiopien.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Jag hade velat, på något sätt, kunna hjälpa och läka människor med psykisk ohälsa.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
Jag har alltid prioriterat att göra det jag faktiskt vill göra, har inte skjutit upp saker. Så jag har ingen lista över saker jag vill göra innan jag trillar av pinn eftersom jag har gjort allt jag vill. Jag tycker däremot att det är härligt att bada och basta vid älven och så kommer jag att fortsätta att renovera gården.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Jag tycker att Orsa är bra överlag och att Orsa förvaltar det man har. Det finns mycket att göra i Orsa, kulturellt och inom friluftsliv och sport. Då skulle det vara att människor gick mer på de saker som erbjuds.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag väljer Anki, hon gör fantastiska stickade plagg. Hon satsar modigt på ny lokal i Gamla Brobergs lanthandel!