KORRE: Evert Jönsson, 83 år.
SYSSELSÄTTNING: Pensionär och kompassenkorre i Egypten.
FAMILJ: Sambon Ingrid Ivarsson.

Vi reste till Hurghada i Egypten med Vingresor den 16 februari och kom hem dagen före Vasaloppet. Sällskapet bestod förutom mig och min sambo Ingrid av mina barn och barnbarn, totalt var vi åtta stycken.
Resmålet var Makadi där vi bodde på två olika hotell. Vi var med på en utflykt till Konungarnas Dal i Luxor. Det mest sevärda från den resan var det mäktiga Karnaktemplet och Tutankhamons välbevarade grav. Han var en egyptisk farao som levde 1350 f.kr.
Den dagen blev det också kryssningstur på Nilen med lunch. Mesta tiden bestod av sol och bad i Röda Havet, snorkling med studier av vackra fiskar och koraller. Resan passade både små och stora barn.

Det var för övrigt prick 60 år sedan jag var i Egypten. Då som FN–soldat. Då besökte jag pyramiderna i Giza utanför Kairo, Jerusalem, Betlehem och badade i Döda Havet.

Fakta egypten

Egypten är en republik i östra Nordafrika, vid Medelhavet och Röda havet. Sinaihalvön bildar en landväg in i Sydvästasien och Egypten har därför landområden i två kontinenter och är ett transkontinentalt land och stormakt i Afrika, Medelhavsområdet, Mellanöstern och den muslimska världen. Egypten gränsar till Medelhavet i norr, Gazaremsan och Israel till nordost, Röda havet i öst, Sudan i söder och Libyen i väster.

Egypten är ett av de folkrikaste länderna i Afrika och Mellanöstern. Den stora majoriteten av dess invånare bor nära Nilen på ett cirka 40 000 km² stort område där den enda odlingsmarken finns.

Huvudstad: Kairo. Officiellt språk: Arabiska. Befolkning: Ca. 94 miljoner på en yta av 1 001 450 km².