Rubrik_duellen
ORSAKOMPASSEN
0
BORTA
0

Duellen – Boule

Boulebönorna Åsa Lindkvist, Barbro Hellström och Monika Wennergren – en trio med band till Mora-Orsa Boulesällskap och PRO – kunde inte vänta tills gruset på boulebanorna hade krupit fram för att utmana kompassenredaktionen på en match.

Duellen – Morotsskalning

En utmaning kan ske på många olika vis. Skriftligt med sigill, en hövlig oral förfrågan eller som när Stina Rexefjord, kökschef i Kyrkbyskolans kök, kastade upp fönstren mot skolgården och brölade matmorskigt ut ”Vi utmanar er i en morotsskalartävling!”. En utmaning på skolgården tackar man inte nej till, det är sen gammalt.

Duellen – Cross

Det var fyra år sedan Orsakompassens fana vajade i tävlingssammanhang.
En förfrågan från Skäftberg Rangers MCK väckte dock programpunkten ”Duellen” från de döda. Det blev inte dött lopp, ingen gick under jorden även om några bokstavligen talat bet i gräset. Motorsport är kanske inte Orsakompassens främsta gren men att tacka nej till en duell är liksom inte vår stil! Vi tackar Skäftberg Rangers MCKm för en otroligt häftig adrenalinkick och en superbra introduktion i motocrossvärlden. Ett hyfsat bra motstånd bjöd de på också …

Duellen – Järnsmide

Den ibland något slumrande programpunkten “Duellen” fick så här på vårkanten ett uppväckningssamtal. Den här gången var det ingen lek. Redaktionen skulle flytta om i strukturen av atomer och molekyler i ett metallstycke, en så kallad plastisk deformation. Utmanare? Orsa Järn & Design. Duellen bestod av en gammal hederlig trekamp. Allt skulle avgöras medelst ”spikduellen”. Där tävlar man om vem som med en hammare slår sista slaget som driver en spik helt och hållet ner i trästycket. Efter en rafflande och taktisk avslutning tog allting ett abrupt slut när Stefan med en rallarsving krökte spiken …

Duellen – Pingis

Efter en lång radda svidande förluster och underprestationer gav Orsakompassen sig själva ett duellförbud. Nu efter en period ungefär lika lång som en normal graviditet var det dags igen. Men vila och lönnfethet var tydligen inte den bästa uppladdningen. Bollsport, det är egentligen redaktionens absoluta favoritgenre inom duellvärlden. Att vi till råga på allt också hade ett åldersövertag med 98-26 mot utmanarna Madelene och Viktor gjorde oss än mer segervissa. Men det visade sig att gammal inte bara var äldst, gammal var praktiskt taget död.

Duellen – Hjärnornas kamp

Efter ett antal fysiskt jobbiga utmaningar damp det ner en bataljförfrågan av mer intellektuell art. Denna gång från två privatpersoner som har vandrat omkring i vardagen med sina huvuden proppfyllda med helt onödig information, äntligen skulle de få användning för den gamla bråten. Kenneth Lilja och Mikael ”Prippen” Larsson sökte nya utmaningar efter att genom åren brottats mot varandra i klassisk frågesport. Styva i korken lät dom Orsakompassen få det numerära övertaget att ha fem deltagare.

Duellen – Valrace

Så här i valtider valde Kristdemokraterna i Orsa att inte bara mäta sina krafter i diverse opinionsmätningar utan även på racerbanan. En duell i gokartåkning mellan KD och Orsakompassen blev en fartfylld historia. Upphovsmakaren till duellen, Bengt-Åke Svahn, fick mandatet att svänga ihop regelverket. Det blev fyra deltagare i vardera lag, tre heat skulle genomföras. Vinnaren i varje heat skulle få 9 poäng och tvåan 7 poäng, därefter i fallande ordning.

Duellen – AirSoft

Duellen ÄR ett krig! Ovansiljans Airsoftförening skickade en krigsförklaring och vi var inte sena med att mopsa upp oss och godta utmaningen. Om duellen varit som ett krig tidigare så var det inget mot detta… Krigsmålade och hyfsat kamouflerade marscherade vi på ett led kolonn till Vångsgärde där striden skulle äga rum. Vi möttes upp av Jimmy Masser, Robin Thalin, Andreas Rytter och snipern Markus Almlund plus några hangarounds. Bäst av tre var bestämt. Första matchen blev jämn trots … eller på grund av att vi mest kallpostade runt vår egen flagga, men vinsten tillskrevs utmanarna.

Duellen – Lerduveskytte

Mats Smids, ordförande i Orsa Jakt & Sportskytte­klubb spottade ut en tuggtobaksloska, kisade med ögonen och med hes stämma utmanade han Orsakompassen på en skytteduell. När redaktionen anlände till skjutbanan så stod motståndarna redan där, hjulbenta och farliga. Trion som skulle knäppa oss på näsan var Orsas Lucky Luke – Mats Smids, veteranen Bengt Nilsson och påläggs-kalven Jonathan Jemt . Reglerna var enkla, alla skulle skjuta fem lerduvor.

Duellen – Hitta hästen

Efter att ha vunnit tävlingen ”Hitta kompassen” fyra gånger i rad bestämde sig Kristina Karner och Ann Harrysson i Team Orsahästen att utmana Orsakompassen. Mästarinnorna drabbades av hybris och storhetsvansinne men framför allt av en stor portion leklust, och beslutade att vi minsann skulle få smaka på vår egen medicin. En Orsahäst gömdes någonstans inom kommunens gränser och en suspekt gåta mejlades till redaktionen exakt kl. 09.00. Redaktionens morgonskallar fick en chock och först efter en kanna kaffe och en kollektiv geniknölsgnuggning var vi på banan. Vi hittade hästen!

Duellen – Målvaktskampen

Den svåraste utmaningen hittills var ett faktum. Peter Hamrén, målvakt i Orsa IK utmanade Orsakompassen på en rafflande målvaktsduell i Orsa Ishall. Straffskytt var ingen mindre än Brynäsforwarden och Orsas hockeystolthet Jonathan Granström. Reglerna drogs upp och dom var helt sonika: Jonathan Granström skulle lägga 10 straffar vardera på Peter Hamrén och på mig. Med livet som insats – eller okej, kanske inte riktigt så illa, så gratulerar vi Peter Hamrén till den storstilade segern.

Duellen – Öllur lajku

Efter den inledande premiärförlusten i Duellen tog Orsakompassen till sig de mentala brister som fällde avgörande i den överraskande jungfrufärden. Den mentala snedbenan var noga utkammad och de väl tilltagna gam-nackarna uträtade. Öllur lajku, en kulturell maxiyatzy-hyllning på Orsamål, stod på menyn. Utmanarna och tillika skaparna av Öllur lajku-brickorna, Bitte och Jörgen Nohrin, välkomnade oss självsäkert med tärningarna i högsta hugg. 
Yatzy på Orsamål var Orsakompassens gebit. Ställning 1-1.

Duellen – FK Match

Orsakompassens första utmaning. Avspända och nonchalanta som nakenbadare svajade Orsakompassens redaktion in på FK Matchs tävlingsarena. Duellen som bestod av en gammal hederlig femkamp med fiske-tema blåstes igång och vi blev redan i den första grenen smärtsamt medvetna om våra egna tillkortakommanden. Man skulle kunna säga att det inte låg FK Match i fatet att de har väggarna hemma tapetserade med fiskemedaljonger. Segern… ja… Ett stort grattis till dem!