Blast from the past ...

En utmaning kan ske på många olika vis. Skriftligt med sigill, en hövlig oral förfrågan eller som när Stina Rexefjord, kökschef i Kyrkbyskolans kök, kastade upp fönstren mot skolgården och brölade matmorskigt ut ”Vi utmanar er i en morotsskalartävling!”. En utmaning på skolgården tackar man inte nej till, det är sen gammalt.

SISTA RINGNINGEN hade knappt ekat klart mellan Kyrkbyskolans olika byggnader när kökschefen Stina välkomnade Orsakompassens duellanter med hårnät, skoskydd och en engångsoverall i plast.

VI FICK KLÄMMA och känna på lite olika skalare innan vi omsorgsfullt valde ut vår favorit. I ett hörn stod Eva och Ann, våra motståndare, och finslipade både taktik och teknik. Vi var egentligen slagna redan här.

TÄVLINGSLEDARNA Stina Rexefjord och Henrik Staffas ställde fram två bunkar med cirka två kilo morötter i varje. Första lag som hade förvandlat oskalade till skalade skulle vinna duellen.

DET STARTADE i ett furiöst tempo. Blast, skal och psykningar flög runt i storköket. Men ingenting kunde hindra de rutinerade rävarna Eva och Ann och när de sträckte armarna i luften hade Jonas och Lennart fyra morötter kvar i bunken. Orsakompassen tackar för uppvisningen och erkänner sig besegrade. Den här gången i alla fall.

Henrik och Stina inspekterar huruvida skalningen följer uppsatta tävlingskriterier.
Jonas segerintervjuar Ann. Lennart har redan lagt förlusten bakom sig.
Något att pryda fikarummet med!

Fakta Kyrkbyskolans kök

BYGGÅR: Mellan 1954 och 1955. PERSONAL: Två heltidare och tre deltidare som också jobbar i köket på Orsaskolan. PRODUKTION: 400 portioner lunch dagligen (215 portioner till Orsaskolan). Utöver det cirka 20 frukostar och 40 mellanmål. ÖVRIGT: Köper allt kött, korv och pålägg från Siljan Chark.