Duellen

En oväntad utmaning

Boulebönorna Åsa Lindkvist, Barbro Hellström och Monika Wennergren – en trio med band till Mora-Orsa Boulesällskap och PRO – kunde inte vänta tills gruset på boulebanorna hade krupit fram för att utmana kompassenredaktionen på en match. Eftersom dåliga förutsättningar gynnar sämre utövare, så tackade vi självfallet ja.

Barbro påpekar att man minsann inte får lyfta på foten. Men vi på redaktionen tycker att det är ganska fult att peka också. Så 1–1 i regelbrott.

Den lille var ständigt förföljd i den rafflande duellen.

Åsa, mätmannen Stefan Storåkers och Barbro kollar när Monika sveper iväg en carreau.

PÅ DEN NYSKOTTADE planen skulle vi köra bäst av tre set. Två klot per person och alltså sex klot per lag och omgång. Orsakompassens redaktion med Jenny, Lennart och Jonas tog tag i taktpinnen och låg i ledning under hela första set. Trots en stark slutspurt av bönorna gick setvinsten till Orsakompassen med 13–12.

MED LEDNING 1–0 i set och 11–9 i andra set började redaktionen att strutta runt som redan klara segrare men en fantastisk carreau av Monika gav bönorna en oväntad fyrapoängare som vände på steken och gav resultatet 11–13 i andra set.

DET KRÄVDES ALLTSÅ ett skiljeset. Då vissa deltagare började oroa sig för amputation av fingrar på grund av kyla så bestämdes det att skiljesetet skulle gå till fem poäng. Orsakompassen gick upp till en 4–0-ledning och återigen blev svansföringen av det kaxig slaget. Poäng efter poäng åts upp av bönorna och till slut hade vi ställningen 4–4. Med en kombination av Jennys strategiskt utlagda lägg och nervdaller hos bönorna gick den avgörande poängen till Orsakompassen som tog hem den rafflande matchen med 13–12, 11–13 och 5–4.

FRUSNA, STOLTA och faktiskt lite överraskade vill vi tacka Boulebönorna för en spännande batalj. Vi har en känsla av att det kan komma en önskan om en returmatch när underlaget inte är lika oberäkneligt som snö och is ändå kan vara.

Jenny drar iväg ett avgörande klot vid 4–4-läge.

Boulebönorna fick naturligtvis ett diplom som kan påminna dem om förlusten.

BOULESPRÅKET
Lille:
 Målkula av trä som man strävar efter att komma närmast. Lägg: Kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan. Plomb: Ett lägg med mycket hög båge. Skott: Kast i syfte att knuffa undan klot eller lille. Rasp: Skott som tar i marken ett stycke innan det träffar motståndarens klot. Carreau: En spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot. Casquette: En spelare kastar och träffar med sitt klot ”på järnet” men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna fortsätter. Paket: När ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, dvs tre vid singel och sex vid dubbel/trippel Elfenbenare: När det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem ”ett paket”. Kloss: När ett klot ligger an mot lillen.