deli öppnar i Orsa

Det är en lite lätt stressad Jeanette som Orsakompassen träffar en förmiddag i mitten av maj. Mycket ska göras i ordning inför öppningen som sker inom kort i Orsakullan/ Café Moringas gamla lokaler. ”Lilla Sällskapet – vin och deli” är namnet på Jeanettes verksamhet.

Jeanette Sundberg, 32 år och ny företagare i Orsa.
Snart öppnas dörrarna till Kyrkogatan 8.

JEANETTE VISAR RUNT inne i lokalen där renoveringen är i full gång och hantverkare jobbar på med både golv och ventilation. Kök och diskrum är under uppförande.
– Det är mycket som ska göras men det är roligt. Jag har funderat på att starta eget i många år, det var dags nu, säger Jeanette med ett leende. Det här är det jag vill göra, jag saknar restaurangyrket. Mina största intressen är ju mat, vin, skogen och min dotter såklart.

HON HAR TIDIGARE JOBBAT SOM alltiallo och avdelningschef på Orsa Bowling men jobbar nu i charken på Ica. Jeanette startar företaget på egen hand men får hjälp av sin familj, släkt och vänner.
– Utan dom hade det inte gått. Jag är så tacksam.

DELIN ”LILLA SÄLLSKAPET” kommer att ha fokus på fina, lokala och unika råvaror. Några av hennes leverantörer är Fällmans kött, Smakriket och Grönsakshallen som är underleverantörer till Martin & Servera. Dessutom beställer hon från Siljans Chark och från Lapplands mejeri, där några av delikatesserna är rökt ost och eldost.
– Det kommer att finnas en delikatessdisk, en liten butiksdel och 25–30 sittplatser för att avnjuta lättare rätter och god dryck. Delikatessdisken och menyn ska gå hand i hand. Jag vill att det ska vara en lyxig känsla att komma in till bistron. Vi i Orsa förtjänar lite lyx, säger Jeanette med ett skratt.

HON BERÄTTAR OCKSÅ att det kommer finnas en barnmeny som hennes 3-åriga dotter Elsa har varit med och skapat.
– Vem vet bättre vad barn vill ha än barnen själva, säger Jeanette. 

I DELIN kommer det finnas ”picknickpåsar” med färdigskurna godsaker att köpa för den som tycker att det är mindre roligt att tillreda det själv. Jeanette kommer också att ha catering.
Nu under sommaren kommer vi att öppna trädgården som ligger härintill, så det blir fler sittplatser, och tanken är att vi har öppet alla dagar klockan 11–22.

Förutom de ordinarie öppettiderna kommer ”Lilla Sällskapet” även hållas öppet under Orsayrorna, då till klockan 24.

Jenny Bergman, Orsakompassen.

DELI – DELIKATESS 
Restaurang med enklare maträtter kombinerat med delikatessbutik.

Här blir det ett nytt fint kök.