KORRE: Dennis, 8 år och Adrian Holm, 6 år.
SYSSELSÄTTNING: Kompassenkorrar i Danmark.
FAMILJ: Mamma Ninni och pappa Anders.

Vi kom till Danmark med nattfärjan från Oslo, och landsteg i Fredrikshavn tidigt på morgonen. Vi styrde söderut för att ta oss till Billund och Legoland. Solen sken, rapsfälten lyste gula och vindkraftverken snurrade långsamt på vart vi än såg. En doft av gödsel spred sig i kupén, inte ett ord på radion gick att förstå och alla matbutiker var stängda på grund av pingst.

Väl framme i Billund checkade vi in på Lalandia och spenderade eftermiddagen i äventyrsbadet. Vågorna gick höga och vattenrutchkanorna var häftiga, alla föräldrar fick jobba hårt för att hänga med.

Legoland bjöd sedan på två spännande, skrämmande och fartfyllda dagar. Det var överraskande kul att se allt lego och åkattraktionerna passade hela familjen. Det enda jobbiga på hela resan var att stå still och posera för att mamma ville ta kort på oss i våra kompassenkepsar …

Hälsningar från Dennis och Adrian Holm.

Fakta Danmark

Danmark är en konstitutionell monarki i norra Europa. Det egentliga Danmark gränsar till Tyskland i syd och maritimt mot Sverige i öst och Norge i norr. Till Danmark hör, inom begreppet Rigsfællesskabet, även Färöarna och Grönland, båda med ett utvecklat självstyre. Landet gick 1973 med i Europeiska gemenskaperna, vilken senare ombildades till Europeiska unionen. Färöarna valde dock att inte ansluta sig tillsammans med resten av Danmark, inklusive Grönland. Efter en folkomröstning utträdde Grönland ur EG 1985 på grund av dispyter om fiskerättigheter.
Namnet Danmark härstammar från den germanska folkgruppen danerna som omnämns från 500-talet.

Huvudstad: Köpenhamn. Officiellt språk: Danska. Befolkning: Ca. 5,6 miljoner på en yta av 43 094 km².