KORRE: Maria Lasell, 35 år.
SYSSELSÄTTNING: Enhetschef i Rättviks kommun och kompassenkorre på Cypern.
FAMILJ: Sambo Jonas, två barn och två bonusbarn.

I mitten av maj åkte vi till landet dit sommaren kommer först i Europa, nämligen Cypern. Det var soligt, varmt
och till och med så ljummet i det kristallklara vattnet att en badkruka som jag kunde ligga i och snorkla en stund. Hotellet där vi bodde låg alldeles intill den kilometerlånga strandpromenaden i den lilla kustorten Pernera på öns östra sida.

Veckan bestod till större delen av sol, bad och ren avkoppling men några utflykter hann vi också med. Vi åkte bland annat på båttur för att se in över spökstaden Famagusta som är ett resultat av konflikten mellan grek- och turkcyprioter 1974. Den då välbesökta turistorten utrymdes snabbt, spärrades av och har ännu inte öppnats för boende.
Vi gav oss också ut i vänstertrafiken och tog oss till Ayia Napa för att äta lunch och titta på klostret från 1500-talet.

Höjdpunkten under veckan var dock parasailing, fallskärmsflygning efter båt. Om den med eltejp reparerade selen vi satt i 100 meter ovanför vattenytan hade gått sönder hade det här vykortet aldrig blivit skrivet.

Fakta cypern

Landet är en ö i östra Medelhavet, öster om Grekland, söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Det är den tredje största ön i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Cypern är i praktiken uppdelat i två huvuddelar; området under effektiv kontroll av Republiken Cypern och det turkiskt kontrollerade området.

Huvudstad: Nicosia.
Officiellt språk: Grekiska och turkiska.
Befolkning: Ca. 1,2 miljoner innevånare på en yta av 9 250 km².