KORRE: Anita Boman Daniels, 61 år.
SYSSELSÄTTNING: Driver Hansjö Mejeri.
FAMILJ: Maken Kent och sönerna Johan, Björn och Olov.

Jag har nyligen återvänt från min resa till Bolivia. Resan ordnades av We Effect (cooperationens biståndsorgan). Vi var åtta kvinnor som åkte. Alla arbetar eller är medlemmar i LRF. Vi besökte olika kooperativ och organisationer som We Effect arbetar med bl.a ett kaffecooperativ långt uppe i bergen. Det var fantastiskt att se hur man involverat kvinnorna i arbetet i organisationen och kooperativen. Kvinnor som oftast tidigare haft en väldigt undertryckt roll. Kvinnorna har oftast ansvar för familj, hushåll och odlingar så när de involveras börjar de ske stora förändringar. Att vi bara var kvinnor som representerade Sverige sågs som något märkvärdigt.

Två tredjedelar av befolkningen hör till olika indiangrupper och en tredjedel är spanskättlingar. Bolivia är ett mycket vackert land med höga berg. La Paz ligger på 3600 m. På väg till Caranvi, kaffeproduktioncentrum, åkte vi över 5300 m vilket vi alla kände av.

Klimatet i La Paz är som svensk sommar. För två år sedan installerade man en kabinbana för att transportera folk upp och ner i de branta backarna i staden. Vi besökte flera olika cooperativ och organisationer och vi blev mottagna på ett fantastiskt sätt. Resan är ett minne för livet.

Fakta Bolivia

Bolivia, formellt Mångnationella staten Bolivia, är ett land i centrala Sydamerika som gränsar till Argentina, Brasilien, Chile, Paraguay och Peru. På gränsen mot Peru ligger Titicacasjön som är världens högst belägna, farbara sjö. Bolivia, som är uppkallat efter frihetskämpen Simón Bolívar, blev självständigt från Spanien 1825. Landets historia sedan dess innehåller bland annat nästan 200 regeringsskiften, ofta genom militärkupper och motkupper.

Huvudstad: Sucre.
Officiellt språk: Spanska samt 36 ursprungsfolkspråk.
Befolkning: Ca. 9 miljoner på en yta av 1 098 581 km².