Bengt Hanser

ÅLDER: 89 år. SYSSELSÄTTNING: Livsnjutare.
FAMILJ: Hustrun Maud, barnen Evylina och Marcus med två barn vardera.

FRÅGA ETT. VEM ÄR BENGT?
Jag har haft ett spännande och omväxlande liv med många hem, men alltid med Orsa som centrum. Uppvuxen i Orsa intill Sanning och Frid i ett musikerhem – vilken lycka. Emigrerade till Stockholm och Södra Latin när jag var 15 år. Men innan byggde jag lådbil i slöjden, ritade och byggde racerbåt med pengar från mitt sommarjobb på Sågbladsfabriken. Artikeln ”Fartdårar på Orsasjön” i MT värmde. Jag hamnade sedan i den kreativa reklamvärlden via Grafiska institutet, Bergs, Stockholms universitet. Trivdes/trivs som en mört. Min Maud och jag träffades (jag av blixten) när vi skulle fylla 17, gifte oss för 65 år sedan och gjorde en månadslång bröllopsresa genom Europa på en gammal skoter. Sedan jag bytt namn från Göransson till Hanser bar det av till USA med lastbåt och studier inom radio- och TV-reklam på NYU och jobb som Night Plant Manager Assistent (what a title!) på NYs största tryckeri. 1968 startade jag tillsammans med två partners en reklambyrå. 13 år senare hade vi vuxit till en av de tio stora med imposanta kunder som DN, NK, BMW. Dags att sälja! Med åtta guldägg blev jag senare ordförande för kreatörsförbundet ABCD, vilket också födde idén till att starta ett nytt reklambyråförbund, Komm. Fick sedan konsultuppdraget att skriva affärskonceptet för Björn Borg Design Group. Flyttade till Monaco med företaget och ansvarade bland annat för Björns tal. Har också hunnit med att vara Sverigechef för den globala och gastronomiska föreningen Chaines des Rôtisseurs med anor från 1200-talet. Vad mer? Jo, jag var även kapten i Flygvapnets reserv, hade racinglicens och spelade vattenpolo, badminton och golf. Nuförtiden delar jag och Maud vår tid mellan metropolerna Trunna och Mariatorget på Söder – behöver det stockholmska utbudet av musik och gamla vänner.

FRÅGA TVÅ. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Finns nog inte så mycket, är nästan för öppen, säger Maud. När jag träffade henne spelade jag boogie-woogie och George Shearing. Då blev hon imponerad. Själv skulle hon hålla sig till klassiskt, tyckte hennes pappa violinisten och professorn Otto Kyndel.

FRÅGA TRE. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Under VD-åren var jag nog besvärligt pushig. Jag hoppas ändå att jag upplevs som positiv, även om jag kan vara tjurig och deppig när det går mig emot. En äkta Vädur.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Att förmå alla till att läsa och inspireras av nya världar och kunskaper så att fantasin får bubbla som champagne.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
Har haft den otroliga turen att uppleva allt det jag en gång hoppats på. Men kanske hinner jag/vi detta:
• Lära mig tango, fast det är ju för sent att impa på tjejerna, förstås.
• Njuta av orgeln i Nidaros pampiga kyrka.
• Träffa professor Björn Lomborg i Köpenhamn – hans klara insikt om jordens överlevnad och om meningslös, kostbar ideologi imponerar.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
En mycket stor och svår fråga, tidigare förändringar har ju lämnat svåra spår. Vill bara hovsamt hoppas på att fler träd planteras i campingområdet. Vill också att Ångbåtsudden återfår sitt namn (hur många ”Udden” finns inte redan) och snyggas upp till den festplats den har förutsättningar för. Och flaggspelet utanför simbadet … Hoppas på EU-flagga och Orsas, men nu blir det väl bara norskt. Och visst vore det bra om Orsa fanns på väderkartor och vägskyltar. Men inget gnäll egentligen. Trivs bra här, det gör vi.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag skickar bollen vidare till min positiva nätfixare Emil Sjöström, värd att lära känna.