Arne hittar punkter i sin lokal som han delar med Jemth Utveckling på Kyrkogatan 10.

Arne Hamberg

ÅLDER: 52 år. SYSSELSÄTTNING: Zonterapeut som driver Hambergs Hälsa. FAMILJ: Fru och tre barn.

FRÅGA ETT: VEM ÄR ARNE?
Jag är född i Sollefteå, uppväxt i Iggesund och flyttade till Stockholm så fort jag kunde. Jag hade en bra karriär som kock och krögare med egen restaurang i fem år men 90-timmarsveckorna tog på krafterna. Jag valde att sadla om och började studera hälsa och medicin. Nu har jag jobbat inom hälsobranschen i tjugo år. Jag har bra rykte och är etablerad i Stockholm så jag har kvar min praktik där. Det blir kanske lite väl mycket resande då jag även håller i utbildningar på Axelssons Gymnastiska Institut. Planen är att tillbringa mer tid i Orsa med familjen och praktiken här. Det är nu drygt ett år sedan jag, barnen, frun och exfrun bestämde oss för att lämna Stockholmshetsen och flytta till Orsa. Det var faktiskt min fru som ville till ”landet”. Hon frågade min exfru, som jag har ett av barnen med och som är från Orsa, om inte det var dags att flytta hem. Hon jublade och på den vägen är det. När jag inte jobbar så umgås jag med familjen och blir det ytterligare tid över så nördar jag ner mig ännu mer i hälsa, medicin och forskning. Jag är musikintresserad, så Orsa känns som rätt ställe för mig!

FRÅGA TVÅ: HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Det beror på situationen. Jag upplevs nog som en snäll, lugn kille men vissa elever kan ibland säga att jag är bestämd. Men för det mesta är jag nog en glad prick.

FRÅGA TRE: BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Under min krögarperiod lagade jag hälleflundra på prinsessan Birgittas 60-årsfest. Sedan har jag nästan glömt bort att jag skrev ett brev till Olof Palme när jag var yngre. Jag frågade vad han skulle göra åt skövlingen av regnskogen. Jag fick faktiskt ett två sidor långt svar.

FRÅGA FYRA: VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Jag skulle vilja vara snabb som blixten. Röntgensyn hade varit praktiskt att ha i arbetet!

FRÅGA FEM: NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
• Leva länge så att jag får uppleva barnen och barnbarnens framfart i livet.
• Jag skulle vilja lära mig franska. Det är ett vackert språk.
• Jag kommer att skriva en bok om hälsa!

FRÅGA SEX: HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Orsa är skitbra. Det har varit en bra kommun för mig att starta ett företag i. Det känns som att det finns en positiv anda här! Det som kan bli bättre är kanske att få centrum att kännas mer levande och fler bostäder.

FRÅGA TVÅ: VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar över till Johan Moraeus, en passionerad och bra musiker.