Anki Hedén

ÅLDER: 53 år. SYSSELSÄTTNING: Egenföretagare och textilkreatör på Gurli design.
FAMILJ: Maken Anders, utflugna döttrarna Emma och Sara och bonussonen Victor.

FRÅGA ETT. VEM ÄR ANKI?
Jag är uppväxt i Falun men bor numer här i Skattungbyn. För tolv år sen hittade jag Anders på en perrong i Göteborg, vi båda var på väg till ett bröllop. Två år senare
flyttade jag upp hit. Jag är utbildad till arkeolog, är väldigt intresserad av historia, det skapar förståelse för hur byar och samhällen ser ut idag. Har jobbat som arkeolog vid Linköpings slott, i Sigtuna och på Dalarnas museum. Sedan på Länsstyrelsen med kulturmiljö, EU-stöd och fäbodfrågor. När jag började känna mig klar med det så ville jag börja leva min dröm, att sticka sköna plagg i naturmaterial. Vår släkt har varit och är väldigt textilkunnig så det har funnits med mig sen jag var liten. Jag minns så väl när mamma sydde en Mary Poppins-väska till mig – en riktig ”aha-upplevelse”. Inspirationen till mitt företag fick jag av min gammelmormor (som hette Gurli), jag vill förvalta och föra vidare all kunskap. Jag har fram till nu haft en lokal hemma men håller just nu på att öppna en butik i gamla Brobergs här i Skattungbyn.

FRÅGA TVÅ. HUR UPPLEVER ANDRA DIG?
Jag tänker att andra upplever mig som lugn och en som har mycket kunskap. Lite vetgirig och tar reda på saker och varför saker är som de är. Kanske lite bestämd också.

FRÅGA TRE. BERÄTTA NÅGOT OM DIG SJÄLV SOM FÅ VET OM.
Jag har gått mannekäng för Gunilla Pontén. Har även tävlat i truppgymnastik (Junior-SM och SM) där jag också designade tävlingsdräkterna.

FRÅGA FYRA. VILKEN SUPERKRAFT SKULLE DU VILJA HA OCH VARFÖR?
Jag hade velat kunna göra ett veck i tiden! Veckla ihop, backa tillbaka och observera den dolda kvinnohistorien så att den kan lyftas fram ännu mer idag.

FRÅGA FEM. NÄMN TRE SAKER DU VILL GÖRA INNAN DU TRILLAR AV PINN.
Jag har ju ändrat på det jag vill och börjat leva min dröm så förutom det skulle jag vilja skriva klart min bok och adoptera en vävmaskin.

FRÅGA SEX. HUR KAN ORSA BLI ÄNNU BÄTTRE?
Olika byar har olika dynamik, vilket ger bra förutsättningar i Orsa för invånare och besökare. Orsa kommun har ett ansvar att ta tillvara invånarnas drivkraft och kunskap på ett bra sätt för att skapa framgång. Framgång kan också vara trivsel, att alla känner sig sedda och att ha en bra dialog. Hjälpa varandra.

FRÅGA SJU. VEM BOLLAR DU ÖVER TILL?
Jag bollar vidare till Britta Svälas. Hon kan berätta mycket om Skattungbyn. Gärna vad hon tänker om byns glansdagar och affärslivet när det var många
butiker i byn.